Elektrisch op pad

10-05-2022

Het kan maar zo zijn dat u een dag, weekend of voor langere tijd een elektrische auto huurt. De eerste keer is vaak alles nieuw en anders, wij geven u graag een paar handige tips.

Onze Mobiliteitsexperts hebben een handig overzicht gemaakt van een aantal essentiële– & (persoonlijke) favoriete apps. Op basis van deze ‘app-tips’ krijgt u o.a. antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is een handige routeplanner zodat u vooraf uw (laad)route alvast handig kunt bepalen/inrichten?
  • Welke Laadpas kunt u het beste gebruiken in het buitenland en waar kunt u diverse oplaadlocaties vinden?
  • En met welke apps kunt u bijvoorbeeld makkelijk zoeken en/of filteren op prijs, stekkertype en oplaadsnelheid.

Routeplanner voor de EV-rijder

Een échte aanrader is de 'Better Routeplanner'. Met deze app kunt u heel makkelijk een route plannen. Aan de hand van uw type elektrisch voertuig krijgt u een geheel reisplan inclusief diverse laadstops en reisduur.
'A Better Routeplanner' download hier voor Android en hier voor Apple.

ABRP

Laden in binnen & buitenland

Met de MTC laadpas, die geleverd is bij uw elektrische auto, kunt u in Nederland bij alle openbare laadpalen en snellaadstations laden. 

In het buitenland verschijnen steeds meer openbare laadpalen en (snel)laadstations. Het aantal beschikbare laadpunten kan echter per land sterk verschillen. Hierdoor is er ook niet één pas voor een volledige dekking, en dus raden wij meerdere laadpassen aan. Het rijden van een huurauto van Friesland Huur in het buitenland is overigens alleen toegestaan met toestemming van Friesland Huur. Meer hierover vindt u in onze huurvoorwaarden.

Snellaadstations in Nederland & Buitenland:

Er worden steeds meer nieuwe snelladers geplaatst waar men supersnel kan laden en waar nu ook op verschillende manieren kan worden afgerekend. Het is bij verschillende snellaadstations zoals: Fastned, Shell Recharge en Ionity nu ook mogelijk om met een bankpas/creditcard te betalen. Dat wil zeggen dat de zakelijke rijder naast onze laadpas en een backupdruppel van bijvoorbeeld Plugsurfing nog een extra dekking heeft middels een eigen bankpas of eventuele creditcard. Let wel op: nog niet alle snelladers bieden deze mogelijkheid aan, maar elektrisch rijden wordt op deze manier steeds comfortabeler.

FASTNED 

Fastned is de grootse aanbieder van snellaadstations in Nederland (overigens zijn ook in Duitsland en Engeland de eerste laadstations van Fastned al geopend). Fastned heeft snelladers met verschillende laadvermogens, namelijk 43, 50, 175 en 350 KW. Alle auto’s met een CCS, Chademo of Mennekes AC laadpoort kunnen hier worden opgeladen. U maakt in de FASTNED app een account aan, koppelt de MTC Laadpas en daarna kunt u voortaan met de app het laadproces starten.

Met de app heeft u ook de mogelijkheid om ‘autocharge’ in te schakelen. Hierbij activeert u de zogenaamde voertuigherkenningssoftware. U hoeft dan voortaan alleen de laadkabel van de laadzuil in uw EV te pluggen om het laadproces automatisch op te laten starten. Het is ook mogelijk om het laadproces te starten middels het ‘swipen’ van de MTC Laadpas.

SHELL RECHARGE 

Shell Recharge breidt de komende jaren uit met 200 snellaadpalen door heel Nederland. Alle laadpalen zullen een vermogen hebben van 150 kW. Er kan worden geladen met CCS en Chademo laadstekkers.


IONITY 

IONITY is een nieuwe aanbieder van snellaad-infrastructuur door Europa. Het is een samenwerkingsverband van BMW, Daimler, Ford, Volkswagen, Audi en Porsche. Ionity plaatst snelladers tot 350kW CCS + Triple chargers op allerlei locaties nabij Europese snelwegen. In Nederland zijn al een aantal stations geopend. U start het laadproces door de MTC Laadpas te ’swipen’. Met de IONITY app kunt u alle beschikbare laadstations vinden.

ALLEGO 

Allego heeft ook een behoorlijk aantal laad- en snel laadstations in Nederland, België en Duitsland. Ook bij Allego start het laadproces door de MTC Laadpas te ‘swipen’. Met de SMOOV app kunt u alle beschikbare laadstations vinden.

Overige handige apps: EV app

Geïnteresseerd in een elektrisch voertuig? De EV App is een onafhankelijke infotool waar u eenvoudig en snel de informatie vindt die u zoekt, zonder eindeloos het internet te hoeven afstruinen. De EV App brengt u in contact met de juiste fora en betrouwbare nieuwsplatforms.

Benieuwd naar ons elektrische aanbod?

Wij hebben verschillende elektrische auto's binnen ons wagenpark. Ideaal voor als u een eerste keer elektrisch rijden wilt ervaren, of wanneer u bewust en duurzaam op pad wilt. Kijk anders gerust eens op onze elektrisch rijden pagina

Bekijk het aanbod

 

Tijdelijke mobiliteit nodig?

Friesland Huur is de aanbieder van tijdelijke mobiliteit in het Noorden van Nederland (provincies: Friesland, Groningen en Drenthe). Friesland Huur staat voor veilig, betrouwbaar, degelijk, flexibel, duurzaam en maatwerk. Wij bieden diverse (tijdelijke) mobiliteitsoplossingen aan, van vakantieauto tot elektrische auto of een deelauto. Niet voor niets zijn wij 5 sterren gecertificeerd Bovag lid; het kwaliteitslabel van Bovag. 

Alternate Text
Improve Your Experience You're using a web browser version we don't support. Try one of these options for better experience. IE icon